Acaba Hangi Android Sürümü ile Çalışmalıyım?

Belki de uygulama geliştirmeden önce sorulması gereken en önemli soru bu. Acaba Hangi Android Sürümü ile Çalışmalıyım? Bu sorunun cevabı tamamen sizin ihtiyaçlarınız ve hedef kitleniz ile alakalı. Aşağıdaki görseli inceleyelim.

Acaba Hangi Android Sürümü ile Çalışmalıyım?
Android Sürüm Tarihçesi – Kaynak: Android Version History

Resimdeki grafikte android sürümlerinin yıllara göre cihazlarda kullanım yüzdeleri gösterilmiştir. Dikey sütunda kullanım oranları, yatay sütunda ise tarihsel dönemler belirtilmiştir. Renkli alanlar ise sürümleri simgelemektedir. Grafikte de görüldüğü üzere günümüz (yazının yayınlandığı tarih) itibariyle Android 4.0.3-4.0.4 sürümleri dünya üzerindeki cihazların yaklaşık %97′sine hitap etmektedir. Aynı grafikte Android 6.0 sürümünün dünya üzerindeki cihazların %1‘i tarafından desteklenmektedir. İşte uygulamanızı geliştirirken öncelikle dikkat edilmesi gereken detay budur. Uygulamanız dünyadaki cihazların ne kadarlık kısmına hitap etmeli.

Diğer dikkat edilmesi gereken özellik ise ihtiyaçlarınız. Örneğin Gear (kol saati şeklindeki cihazlar) özellikli cihazlara uygulama geliştirmek istiyorsunuz. Ya da Android işletim sistemli akıllı televizyonlar için uygulama geliştirmek de istiyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda tercih etmeniz gereken sürüm en az Android 5.0 olmalı. Ya da 4K görüntülerle çalışan bir uygulama geliştirmek istiyorsanız Android 4.3 sürümünü kullanmalısınız. 64bit uygulamalar geliştirmek için ise Android 6.0 sürümüyle çalışmanız gerekiyor. Android işletim sisteminin hangi sürümü ne tür özellikleri destekliyor merak ediyorsanız bu bağlantıyı inceleyebilirsiniz. WikiPedia sitesinde bu konu oldukça detaylı bir şekilde açıklanmış. Bu siteyi inceleyerek ihtiyacınız olan detaylı bilgiyi edinebilirsiniz.

Sonuç olarak hitap edeceğiniz kitleye ve uygulamalarınızın desteklemesini düşündüğünüz özelliklere göre Android sürümünü belirlemeniz gerekiyor. Eğer uygulama geliştirme yazılımı olarak Android Studio kullanıyorsanız, proje oluşturma esnasında seçeceğiniz API sürümü ile kullanıcıların yüzde kaçına hitap ettiğini belirtiliyor. Bunun dışında genel olarak Android 4.4 sürümüyle oldukça başarılı uygulamalar geliştirebilirsiniz. Daha da çok kitleye hitap etmesini istiyorsanız Android 4.0.4 sürümü günümüzde seçilebilecek en alt seviye Android API sürümü olarak düşünülebilir.

Bir başka yazıda tekrar görüşmek üzere. İyi kodlamalar.