Android Studio Kurulumu

Android uygulaması geliştirmek için yegane ihtiyacınız olacak yazılım Android Studio. 2014 senesinden önce Android için yazılım geliştirme aracı olarak Eclipse IDE kullanılıyordu. 2014’ten sonra Android resmi uygulama geliştirme yazılımı olarak Android Studio yazılımını duyurdu ve artık uygulama geliştirmek için bu yazılımı kullanıyoruz. Android Studio bizi bir çok kurulum ve entegrasyon yükünden kurtarıyor ve tümleşik olarak Android SDK (Yazılım Geliştirme Aracı) yazılımını barındırıyor. Peki Windows işletim sisteminde Android Studio kurulumu nasıl yapılır?

Öncelikle sistem gereksinimlerinden bahsedelim:

  • Microsoft® Windows® 8/7/Vista (32 ya da 64-bit)
  • En az 2 GB RAM, 4 GB RAM tavsiye edilmektedir.
  • Android SDK, Sanal cihaz sistem görüntüleri ve ön bellekleme için en az 2 GB hard disk alanı.
  • 1280 x 800 en az ekran çözünürlüğü
  • En az Java Development Kit (JDK) 7
  • Opsiyonel olarak sanal cihaz hızlandırma için: Intel® VT-x, Intel® EM64T (Intel® 64), ve Execute Disable (XD) Bit fonksiyonlarını destekleyen Intel® işlemci

Android Studio kurulumuna başlamadan önce bilgisayarınızda Java ve Java SE Development Kit yüklü olması gerekiyor. Çünkü Android Studio, Java tabanlı bir yazılım. Hoş, Android için uygulama geliştirirken kullanacağımız programlama dili de Java olduğu için Java bizim olmazsa olmazımız.

Java kurulum dosyaları için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz (Yazı yayın tarihi esnasındaki sürüm: Version 8 Update 71):

Java

32 bit
64 bit

Java SE Development Kit (JDK)

32 bit
64 bit

İşlemcinizle uygun Java sürümlerini bilgisayarınıza yükledikten sonra kurulumlarını “İleri” diyerek yapın. Benim tavsiyem hem 32 bit hem 64 bit Java sürümlerini kurun. Daha sonra web tarayıcınız için gerekli olabilir. Java kurulumlarını gerçekleştirdikten sonra Android Studio yazılımını bilgisayarınıza indirin.

Adım 1: Android Studio Yükleme Adresi (Yazı yayın tarihindeki sürüm 1.5.1.0):

Windows için Android Studio

Android Studio Kurulumu Adım 1
Android Studio Kurulumu Adım 1

Adım 2: Dosyamızı indirdikten sonra iki kere tıklayıp kurulumu başlatıyoruz. Karşınıza gelen ilk pencereyi (Karşılama Ekranı) “Next” tuşuna basarak geçiyoruz.

Android Studio Kurulumu Adım 2
Android Studio Kurulumu Adım 2

Adım 3: ile gösterilen resimde kurmak istediğiniz araçları seçebiliyorsunuz. Android Studio kurulumu zorunlu çünkü uygulamalarımızı bu yazılım ile geliştireceğiz. Android SDK yazdığınız kodları derleyip APK (Adroid Software Package) oluşturmanız için gerekli. Bunu da yüklemeniz gerekiyor. Android Virtual Device sanal cihazlar oluşturarak uygulamalarınızı test etme imkanı sunuyor. Performance seçeneği Intel işlemcilerde performansı artırıcı bir optimizasyon yazılımı yükler. Bütün seçeneklerin seçili olması sizin için en faydalı olanı. “Next” tuşuna basarak ilerliyoruz.

Android Studio Kurulumu Adım 3
Android Studio Kurulumu Adım 3

Adım 4: Android SDK Lisans Sözleşmesini kabul ediyoruz. “I Agree” tuşuna basıyoruz.

Android Studio Kurulumu Adım 4
Android Studio Kurulumu Adım 4

Adım 5: Intel donanım hızlandırma yazılımı sözleşmesini de kabul ediyoruz. “I Agree” tuşuna basıyoruz.

Android Studio Kurulumu Adım 5
Android Studio Kurulumu Adım 5

Adım 6: Kurulum konumlarını belirliyoruz. Özel olarak herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok. “Next” tuşuna basıyoruz.

Android Studio Kurulumu Adım 6
Android Studio Kurulumu Adım 6

Adım 7: Sanal cihazınızı hızlandırılmış özelliklerle çalıştırılması için gerekli en az 2GB RAM bellek ayırmalısınız (Recommended). Eğer sisteminiz 16GB RAM varsa 13GB RAM’a kadar bellek ayırabiliyorsunuz (Custom). Size uygun RAM miktarını seçip “Next” tuşuna basın.

Android Studio Kurulumu Adım 7
Android Studio Kurulumu Adım 7

Adım 8: Son adımda “başlat menüsünde” Android Studio kısayolu oluşturmak istiyorsanız bu adımı “Install” tuşuna basıp kurulumu başlatabiliriz. Kısayol oluşturmak istemiyorsanız “Do not create shortcuts” seçeneğini işaretleyip “Install” tuşuna basıp kurulumu başlatıyoruz.

Android Studio Kurulumu Adım 8
Android Studio Kurulumu Adım 8

Adım 9: Kurulumun tamamlanmasını bekliyoruz. Kurulum detaylarını görüntülemek için “Show Details” tuşuna basabilirsiniz.

Android Studio Kurulumu Adım 9
Android Studio Kurulumu Adım 9

Adım 10: Kurulum tamamlandıktan sonra “Next” tuşuna basıp devam ediyoruz.

Android Studio Kurulumu Adım 10
Android Studio Kurulumu Adım 10

Adım 11: Son olarak “Finish” butonuna basıp kurulumu sonlandırıyoruz. “Start Android Studio” seçeneği seçili ise kurulum tamamlandıktan sonra ilk çalışma yapılandırması karşınıza çıkacaktır.

Android Studio Kurulumu Adım 11
Android Studio Kurulumu Adım 11

Adım 12: İlk çalıştırma için SDK belleğe yükleniyor.

Android Studio Kurulumu Adım 12
Android Studio Kurulumu Adım 12

Adım 13: Bu adımda varsayılan olarak bazı Android API sürümleri otomatik olarak bilgisayarınıza internetten indiriliyor. API’ler Android sürümleridir. Bu ekranın tamamlanma hızı bağlantı hızınıza göre değişecektir.

Android Studio Kurulumu Adım 13
Android Studio Kurulumu Adım 13

Adım 14: Yükleme tamamlandıktan sonra “Finish” tuşuna basıp API kurulumu bitiriyoruz.

Android Studio Kurulumu Adım 14
Android Studio Kurulumu Adım 14

Adım 15: Artık Android Studio yazılımını kullanmaya hazırız. Programın karşılama ekranı karşımızda.

Android Studio Kurulumu Adım 15
Android Studio Kurulumu Adım 15

Güle güle kullanın. Bir sonraki yazımda Android Studio için temel ayarlardan bahsedeceğim. İyi kodlamalar.