Android ile Kitap Önerme Uygulaması Yapıyoruz – Adım 1

 1.Başlangıç (Olaya Dalıyoruz)

Android dünyayı rüzgârıyla alıp götürdü.

Herkes bir akıllı telefon ya da tablet ister ve android cihazlar oldukça popüler. Bu kitapta size kendi uygulamalarınızı nasıl geliştireceğinizi öğreteceğiz ve size basit bir uygulama yaptırıp onu android sanal cihaz üzerinde çalıştırtarak başlıyoruz. Bu serüven boyunca bütün android uygulamalarının temel bileşenleriyle tanışacaksınız. Örneğin aktiviteler ve şablonlar. İhtiyacınız olan biraz Java bilmek…

Android şehrine hoş geldiniz.

Android dünyanın en popüler modül platformu. Son sayımlara göre, dünya üzerinde bir milyardan fazla aktif Andorid cihaz bulunmakta ve bu sayı hızla artmakta.

Andoid Linux tabanlı geniş çaplı açık kaynak bir ortamdır ve Google tarafından zirveye taşınmıştır. Java ve XML kullanarak harika uygulamalar geliştirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi barındıran güçlü bir yazılım geliştirme ortamıdır. Daha fazlası bu uygulamaları oldukça geniş çerçevede cihazlar için yayınlamanıza olanak sunar – telefonlar, tabletler ve daha fazlası.

O zaman tipik bir android uygulaması nasıl oluşur?

Layout (Mizanpaj) her bir ekranın nasıl görüneceğini tanımlar.

Tipik bir android uygulaması bir ya da birden fazla ekrandan oluşur. Her bir ekranın nasıl görüneceğini layoud kullanarak tanımlarsınız layoutlar genellikle XML kullanarak tanımlanırlar ve butonlar, metin gösterme alanları ve etiketler gibi GUI (grafiksel kullanıcı ara yüzü) ve GUI bileşenlerini içerebilirler.

Java kodları uygulamanın ne yapması gerektiğini tanımlar.

Layoutlar uygulamanın sadece dış görünüşünü tanımlamak için kullanılır. Uygulamanın ne yapacağını Java kodları yazarak tanımlarsınız. Activity denilen özel bir java sınıfı hangi layoutun kullanılacağına kara verir ve uygulamaya, kullanıcıya nasıl cevap vermesi gerektiğini anlatır. Örneğin, bir layout bir buton içeriri, siz de butona bastığınızda ne yapması gerektiğini tanımlamak için activity içerisine gerekli Java kodlarını yazmalısınız.

Bazen ek kaynaklara da ihtiyaç duyulabilir.

Java kodlarına ve layoutlara ek olarak Android uygulamalar, resim dosyaları ve uygulama verileri gibi ek kaynaklara da ihtiyaç duyabilir. İhtiyacını olan bütün ek dosyaları uygulamanıza ekleyebilirsiniz.

Android uygulamalar aslında belirli klasörler içerisine yerleştirilmiş bir dosyalar kümesidir. Uygulamanızı oluşturduğunuzda bütün bu dosyalar birbirlerine bağlanır ve cihazınızda çalıştırılabilecek bir dosya şeklinde size sunulur.

*Android uygulamalarımızı oluşturmak için Java ve XML’in karışımını kullanacağız. Açıklanması gerekenleri ilerleyen bölümlerde anlatacağız fakat kitap boyunca ilerleyebilmeniz için yeteri kadar Java bilgisine ihtiyacınız olacak.

Adım Adım Android ile Uygulama Geliştirme - Resim 1.1

 

Android platformunu parçalara ayırırsak

Android platformu birbirinden farklı bir sürü parçanın birleşiminden oluşmaktadır. Bu platform, “Kişiler (Contacts)” gibi çekirdek uygulamaları, uygulamanızın nasıl görünmesi ve nasıl davranması gerektiğini kontrol eden API takımlarını ve bütün bunları destekleyici dosyalar ve kütüphaneleri içerir. İşte bu bahsettiklerimizin birbirleriyle nasıl uyum içinde çalıştığını gösteren bir çizim görüyorsunuz.

Adım Adım Android ile Uygulama Geliştirme - Resim 1.2

  • Android Kişiler, Takvim, Haritalar ve bir Web Tarayıcısı gibi çekirdek uygulama setiyle gelir.
  • Uygulamalarınızı geliştirirken, bu çekirdek uygulamaların kullandığı bazı API’lere erişebilirsiniz. Bu API’leri kullanarak uygulamanızın nasıl görüneceğini ve ne tür işler yapacağını belirleyebilirsiniz.
  • Uygulama katmanının altında bir takım C ve C++ kütüphaneleri yatar. Bu kütüphaneler size katman API’leri aracılığıyla sunulur.
  • Android Runtime, Java programlama dilinin büyük bir bölümü içine alan çekirdek kütüphane seti ile gelir. Her Android uygulama kendi iş süreci içerisinde yürütülür.
  • Bütün bu saydıklarımızın altında ise Linux çekirdeği yatar. Android, sürücüler, güvenlik işlemleri ve bellek yönetimi gibi ana servisler için Linux çekirdeğini kullanır.

En güzeli ise bu bütün güçlü Android kütüphaneleri, uygulama katmanında API’ler aracılığıyla açığa çıkıyor ve harika uygulamalar geliştirmeniz için bu API’leri kullanabiliyorsunuz. Başlamak için ihtiyacınız olan şey biraz Java bilgisi ve uygulama için harika bir fikir.

 

kitap_onerici_3